CodeSkillz is ook inzetbaar in lessen op afstand »

Digitale geletterdheid Digitale Basisvaardigheden

Digitale Basisvaardigheden

Je kunt tegenwoordig niet meer om computers heen. Vaak vergemakkelijken ze ons werk. We gaan er vaak vanuit dat de jeugd wel met computers om kan gaan. Maar is dat ook terecht?
Om een computer goed te gebruiken, is het belangrijk de samenwerking tussen hardware en software te begrijpen. We zien dat de componenten die in een computer zitten, ook in smartphones en bijvoorbeeld auto's terugkomen. In deze leerlijn leren leerlingen gebruik maken van alledaagse software. Bovendien leren ze uit welke componenten een computer is opgebouwd. De opdrachten zijn in een logische volgorde opgebouwd.

Apps, hardware & services

Wat is het verschil tussen hardware en software? En wat is een service dan? Wie maakt al die handige dingen eigenlijk? Welke rollen komen daar bij kijken?

Presentatie & visualisatie

Hoe maak je een Powerpoint-presentatie? Op welke verschillende manieren kun je informatie weergeven?

Hardware

Wat zit er allemaal in een computer? Waar zijn die onderdelen voor bedoeld? Wanneer is een laptop handiger dan een smartphone?

Tekstverwerken

Hoe maak je een goed verslag in Word of Google Docs? Ken je handige functies als Inhoudsopgave maken en pagina’s nummeren al?

Doorlopende missie

Gedurende de hele leerlijn wordt een onderzoekscyclus doorlopen. In les #1 wordt een onderwerp gekozen, onderzocht en wordt het onderzoek opgezet. In deze leerlijn gaan leerlingen in groepjes een idee voor hun eigen startup; een app of service, uitwerken. Tijdens lessen 2 tot en met 5 wordt hier steeds aan verder gewerkt. In les 6 wordt er een conclusie getrokken, wordt de opdracht gepresenteerd en wordt er gereflecteerd. Bekijk hier ook de andere doorlopende missies.

Screenshot leerlijn digitale basisvaardigheden van CodeSkillz lesprogramma digitale geletterdheid

Bekijk de digitale basisvaardigheden leerlijn live.

Maak nu je proefaccount aan